×

Suntem dispusi sa te ajutam

Echipa consultantafonduri-europene.ro este dornica sa vina in sprijinul dvs. oferindu-va servicii profesioniste

FORGOT YOUR DETAILS?

START UP NATION 2018 – 4 Pași de urmat pentru atragerea finanțării de 200.000 lei nerambursabili

Alocă 5 minute acestui material pentru a parcurge unele elementele esențiale pe care trebuie să le ai în vedere în cariera ta de antreprenor în cadrul START UP NATION 2018. Astfel, pentru a obține finanțarea dorită în cadrul programului trebuie să urmezi 4 pași simpli:

Pasul 1: Antreprenor sau angajat?

Antreprenoriatul reprezintă un proces complex care îți aduce satisfacție dar și responsabilități mai mari. Antreprenorii sunt acele persoane care de obicei au un program flexibil, au satisfacție financiară și morală, dar care pot avea în același timp nopți nedormite gândindu-se din ce își vor plăți creditele, din ce își vor plăți salariile angajaților, cum vor găși contracte noi pentru derularea afacerii pe care o coordonează. O diferența majoră între antreprenor și angajat este reprezentată de riscul asumat de către primul, risc care poate fi răsplătit cu satisafactie financiară și morală, dar și cu agitație și nopți nedormite.

Pentru a trece la pasul următor ar trebui să îți răspunzi la următoarele întrebări:

 • Îți dorești satisfacție financiară și morală?
 • Îți place să ai un program flexibil?
 • Ești o persoană care își asumă riscuri?
 • Ești o persoană responsabilă?
 • Ești o persoană care rezistă la stres, care are nervi puternici pentru a putea întră intr-o lupta acerbă dar frumoasă în același timp?
 • Ești dispus să îți aloci timp implementării acestui proiect? Până ca proiectul să devină funcțional va necesita timp și implicare din partea ta.

Pasul 2: Conturează-ți ideea de afacere cu care vrei să te lansezi în domeniul antreprenoriatului, cu care vrei să aplici în cadrul programului START UP NATION 2018.

Cu siguranță o provocare importantă în cadrul carierei tale de antreprenor este reprezentată de alegerea unei idei de afaceri care să fie sustenabilă și pe care ai capacitatea, abilitatea sau plăcerea de a o desfășura. Gândește-te la câteva idei de afaceri în care te regăseșți și fă-ți o analiză pertinentă răspunzând la următoarele întrebări:

 • Care este piața pe care doresc să activez? Definește-ți domeniul major al afacerii/activităților tale: producție, servicii creative, servicii, comerț.
 • Care ar fi furnizorii și clienții tăi?
 • Cine sunt principalii concurenți pe piața respectivă? Ce pot aduce în plus față de ce oferă concurența?
 • Unde îmi voi amplasa afacerea? Ce fel de spațiu am nevoie? Cu vad comercial sau nu? Am nevoie de condiții speciale pentru spațial meu? Am nevoie de avize sau autorizații pentru a demara afacerea? Ex: DSP, DSV, primărie, pompieri, mediu șamd. Cât mă va costa chiria spațiului?
 • De unde îmi voi recruta angajații? Care sunt posturile de muncă de care am nevoie pentru a demara afacerea? Cât este salariul pe care sunt dispus să îl ofer pentru angajații mei?
 • Cum îmi voi realiza promovarea afacerii? Online, offline, ambele? Cât aș fi dispus să aloc pentru promovare?
 • Care sunt prețurile de vânzare? Care sunt tarifele la care facturez?
 • Care sunt prețurile de achiziției? Tarifele la care cumpăr?
 • Ce alte cheltuieli lunare pot să apară?
 • Care sunt echipamentele de care am nevoie pentru demararea afacerii? Cât mă costă aceste echipamente? Mă încadrez în cei 200.000 lei alocați prin proiect?
 • Dacă depășesc cei 200.000 lei, am bani să asigur diferența de sumă? Există cheltuieli care nu sunt eligibile prin proiect și pe care va trebui să le suporți din proprii banii?
 • Care ar fi suma minimă lunară de care ar trebui să vând produse sau prestez sevicii pentru a-mi acoperi cheltuielile?

Pasul 3: Condiții de eligibilitate – pentru a putea aplica în cadrul programului START UP NATION 2018

Beneficiarii eligibili în programul START UP NATION 2018 sunt reprezentați de firmele înfiintate ca SRL sau SRL-D după data de 30.01.2017.

Acționarul/acționării nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-o altă firma care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii pâna la deschiderea sesiunii de înscriere. Face referire la cod CAEN autorizat la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), nu doar trecut în statutul firmei sau în actul constitutiv.

N.B. Dacă tu sau unul dintre asociați aveți aprobat un proiect START UP NATION 2017 atunci nu ești eligibil în anul 2018. În cadrul programului START UP NATION un asociat/acționar poate obține finanțare o singură dată.

Cheltuieli eligibile prin proiect:

În decizia ta de a demara acest proiect un factor important este legat de cheiltuielile eligibile, ce anume îți poți achiziționa prin intermediul proiectului:

 • Echipamente tehnologice, inclusiv echipamente IT tehnică de calcul tip PC
 • Achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț
 • Mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, elevatoare, încarcatoare,
 • Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale
 • Achiziționarea de instalații de încalzire sau climatizare aferente spațiului de desfășurare a activității de comerț, producție sau servicii;
 • Salariile, utilitățile (energie electrică, gaze, salubritate, abonament telefon și internet) și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț
 • Realizarea unei pagini web pentru prezentarea și promovarea activității solicitantului și a produselor sau serviciilor, inclusiv promovare online și cheltuieli înregistrare domeniu
 • Active necorporale referitoare la brevete de invenție, francize;
 • Cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale desfășurate în România sau în altă țară membră a Uniunii Europene – pentru asociatul/administratorul societății aplicante
 • Taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă pentru aplicantii neplătitori de TVA conform Codului Fiscal;
 • Consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul prezentului program și implementarea proiectului
 • Software-uri necesare desfășurării activității pentru care se solicită finanțare inclusiv licențe și software pentru comerțul on-line;
 • Cheltuieli financiare aferente creditului punte, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.

Pasul 4: Dintre ideile de afaceri pe care ți le-ai conturat și analizat alege-o pe cea care îți maximizează șansele de accesare a fondurilor nerambursabile și care îți oferă cel mai bun punctaj!

Dintre ideile de afaceri care au trecut de filtrul tău de analiză și pe care le consideri sustenabile va trebui să o alegi ideea care îți maximimeaza șansele de a obține cei 200.000 lei nerambursabili (aproximativ 44.000 euro).

Astfel, pentru a-ți maximiza șansele în acest an din punctul nostru de vedere trebui să îți alegi un cod caen (activitate) de producție sau servicii creative conform listei de coduri CAEN eligibile pentru START UP NATION 2018. Estimăm pentru anul 2018 un număr de proiecte depuse net superior celui din anul 2017 (vor redepune o parte dintre cei 19.296 aplicanți cărora le-au fost respinse proiectele sau care nu au intrat la finanțare datorită punctajului, la care se vor adăuga o serie de persoane care nu au știut de existența proiectului sau nu au crezut în viabilitatea lui și care au prins curaj văzând derularea proiectului). Având la baza aceste argumente, considerăm competiția START UP NATION 2018 ca fiind mult mai mare decât anul trecut, ceea ce presupune realizarea unui punctaj de finanțare ridicat pentru a maximia șansele de a obține cei 200.000 lei nerambursabili.

În continuare poți să îți estimezi punctajul și să analizezi ce opțiuni ai pentru îmbunătățirea lui și creșterea șanselor de accesare a fondurilor nerambursabile:

 1. Activitățile cu cele mai mari șanse vor fi (maxim 30 puncte):
 • Producție/IT / Industrii creative 30  p

Cu șanse semnificativ mai mici vor fi domeniile:

 • Comerț sau alte servicii  10 p

În plus, pentru a-ți maximiza șansele va trebui să:

 1. Angajezi cel puțin 2 persoane din categoria persoane defavorizate/șomeri/absolvenți după anul 2014 - 15 p
 2. Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice* și software-uri să fie >= 60% din valoarea planului de afaceri. 10 p

*pentru a fi încadrate în categoria echipamentelor tehnologice acestea trebuie să se încadreze în categoriile 2.1., 2.2., 2.3.6. conform catalogului mijloacelor fixe 2139 din 2004 .

Din perspectiva noastră pentru a avea șanse reale la finanțare in cadrul programului START UP NATION 2018 este nevoie de un punctaj de minim 100 p.

În cadrul programului START UP NATION 2017 au fost depuse 4037 proiecte cu 100 p și 4613 cu 95 p, astfel că au fost 8650 proiecte cu peste 95 p. Pe baza argumentelor exprimate mai sus, estimăm că numărul proiectelor care vor fi depuse în anul 2018 va fi net superior celui din anul 2017, când au fost 19.296 aplicanți.

TOP
});