Suntem dispusi sa te ajutam
Echipa consultantafonduri-europene.ro este dornica sa vina in sprijinul dvs. oferindu-va servicii profesioniste
Pasul 1: Antreprenor sau angajat?
Antreprenoriatul reprezintă un proces complex care îți aduce satisfacție dar și responsabilități mai mari. Antreprenorii sunt acele persoane care de obicei au un program flexibil, au satisfacție financiară și morală, dar care pot avea în același timp nopți nedormite gândindu-se din ce își vor plăți creditele, din ce își vor plăți salariile angajaților, cum vor găși contracte noi pentru derularea afacerii pe care o coordonează. O diferența majoră între antreprenor și angajat este reprezentată de riscul asumat de către primul, risc care poate fi răsplătit cu satisafactie financiară și morală, dar și cu agitație și nopți nedormite.
Pentru a trece la pasul următor ar trebui să îți răspunzi la următoarele întrebări:
Pasul 2: Conturează-ți ideea de afacere cu care vrei să te lansezi în domeniul antreprenoriatului, cu care vrei să aplici în cadrul programului START UP NATION 2018.
Cu siguranță o provocare importantă în cadrul carierei tale de antreprenor este reprezentată de alegerea unei idei de afaceri care să fie sustenabilă și pe care ai capacitatea, abilitatea sau plăcerea de a o desfășura. Gândește-te la câteva idei de afaceri în care te regăseșți și fă-ți o analiză pertinentă răspunzând la următoarele întrebări:
Pasul 3: Condiții de eligibilitate – pentru a putea aplica în cadrul programului START UP NATION 2018
Beneficiarii eligibili în programul START UP NATION 2018 sunt reprezentați de firmele înfiintate ca SRL sau SRL-D după data de 30.01.2017.
Acționarul/acționării nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-o altă firma care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii pâna la deschiderea sesiunii de înscriere. Face referire la cod CAEN autorizat la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), nu doar trecut în statutul firmei sau în actul constitutiv.
N.B. Dacă tu sau unul dintre asociați aveți aprobat un proiect START UP NATION 2017 atunci nu ești eligibil în anul 2018. În cadrul programului START UP NATION un asociat/acționar poate obține finanțare o singură dată.
Cheltuieli eligibile prin proiect:
În decizia ta de a demara acest proiect un factor important este legat de cheiltuielile eligibile, ce anume îți poți achiziționa prin intermediul proiectului:
Pasul 4: Dintre ideile de afaceri pe care ți le-ai conturat și analizat alege-o pe cea care îți maximizează șansele de accesare a fondurilor nerambursabile și care îți oferă cel mai bun punctaj!
Dintre ideile de afaceri care au trecut de filtrul tău de analiză și pe care le consideri sustenabile va trebui să o alegi ideea care îți maximimeaza șansele de a obține cei 200.000 lei nerambursabili (aproximativ 44.000 euro).
Astfel, pentru a-ți maximiza șansele în acest an din punctul nostru de vedere trebui să îți alegi un cod caen (activitate) de producție sau servicii creative conform listei de coduri CAEN eligibile pentru START UP NATION 2018. Estimăm pentru anul 2018 un număr de proiecte depuse net superior celui din anul 2017 (vor redepune o parte dintre cei 19.296 aplicanți cărora le-au fost respinse proiectele sau care nu au intrat la finanțare datorită punctajului, la care se vor adăuga o serie de persoane care nu au știut de existența proiectului sau nu au crezut în viabilitatea lui și care au prins curaj văzând derularea proiectului). Având la baza aceste argumente, considerăm competiția START UP NATION 2018 ca fiind mult mai mare decât anul trecut, ceea ce presupune realizarea unui punctaj de finanțare ridicat pentru a maximia șansele de a obține cei 200.000 lei nerambursabili.
În continuare poți să îți estimezi punctajul și să analizezi ce opțiuni ai pentru îmbunătățirea lui și creșterea șanselor de accesare a fondurilor nerambursabile:
Cu șanse semnificativ mai mici vor fi domeniile:
În plus, pentru a-ți maximiza șansele va trebui să:
*pentru a fi încadrate în categoria echipamentelor tehnologice acestea trebuie să se încadreze în categoriile 2.1., 2.2., 2.3.6. conform catalogului mijloacelor fixe 2139 din 2004 .
Din perspectiva noastră pentru a avea șanse reale la finanțare in cadrul programului START UP NATION 2018 este nevoie de un punctaj de minim 100 p.
În cadrul programului START UP NATION 2017 au fost depuse 4037 proiecte cu 100 p și 4613 cu 95 p, astfel că au fost 8650 proiecte cu peste 95 p. Pe baza argumentelor exprimate mai sus, estimăm că numărul proiectelor care vor fi depuse în anul 2018 va fi net superior celui din anul 2017, când au fost 19.296 aplicanți.